Suomi on melkeinpä niin kaukana surffaamisen syntysijoilta kuin suinkin mahdollista, mutta niin vaan on Suomeenkin löytänyt tiensä tämä jännittävä laji. Varsinaisesta surffauskulttuurista ei toki voida puhua, mutta meillä Suomessakin on lajilla omat innokkaat harrastajansa. Vaikka Suomi profiloituukin edelleen voimakkaasti etenkin talviurheilumaana, voi Suomessakin kohdata surffaajia. Maasta löytyy pieni, mutta asialleen hyvin omistautunut surffaamisen alakulttuuri.

Tässä artikkelissa kerrotaan hiukan tarkemmin siitä, millaista surffaaminen on Suomessa ja mikä siitä tekee niin erityistä verrattuna muualla maailmassa harrastettavaan surffaamiseen.

Surffaaminen alkoi 80-luvulla

Suomessa surffaaminen alkoi noin 80-luvun puolivälin paikkeilla. Tiettävästi kyseessä oli muuan Robby Naish, joka päätti osallistua Hangossa järjestettäviin purjelautailun mestaruuskisoihin. Hänen innoittamanaan myös paikalliset ryhtyivät heittäytymään veden varaan laudoillaan. Vaikka aaltoja ei Hangossa olekaan läheskään samassa mittasuhteessa kuin vaikkapa Havaijilla, on se riittävän tuulinen paikka luomaan lajin edellyttämät olosuhteet.

90-luvulla surffaaminen nousi hiljalleen suosiossa ja sama trendi jatkui vielä 2000-luvulle. Varsinainen läpimurto on kuitenkin nähty viimeisten 10 vuoden aikana. Siinä missä vielä 20 vuotta sitten ei voitu todellakaan puhua suomalaisesta surffikulttuurista, on sellainen nyt kuitenkin jo kehkeytynyt.

Surffaamisen uusi sukupolvi heräämässä Suomessa

Nykyään surffaaminen on suomalaisten keskuudessa suositumpaa kuin koskaan aikaisemmin. Perinteisen purjelautailun sijaan leijalautailusta on tullut vähitellen suositumpi laji. Suomen nuoret surffaajat suuntaavat surffaamaan toki useimmiten ulkomaille Australian, Kalifornian, Espanjan ja Balin kaltaisiin rantakohteisiin, mutta toki surffausta voi harrastaa myös Suomen rannikolla. Itämeren pohjoisilla rannoilla surffilautoja näkee nyt kesän lämpiminä kuukausina yhä useammin. Laji on vuosi vuodelta kiinnostavampi ja sen suosio yhä suurempi. Tähän vaikuttaa osittain se, että nuoret matkustavat yhä enemmän ja imevät vaikutteita eri puolilta maailmaa. Onkin hyvin luultavaa, että kymmenen vuoden päässä surffauskulttuuri on Suomessa aivan eri kantimissa kuin nyt.

Suomen nuoret surffaajat ovat yhä useammin kiinnostuneita myös leijalautailusta. Monissa suositummissa merenrantakaupungeissa kuten Hangossa ja Porissa on mahdollista kesäisin lämpiminä päivinä nähdä jopa kymmeniä värikkäitä leijoja taivaalla ja niiden päässä vedenpintaa viistäviä lautailijoita.

Mitkä paikat Suomessa tarjoavat parhaat edellytykset surffaamiseen?

Surffaaminen on mahdollista yllättävän monessa paikassa ympäri Suomea. Melkeinpä missä päin tahansa maamme rannikkoa on mahdollisuus surffata. Tietenkään Suomesta puhuttaessa ei voida puhua valtavista hyökyaalloista, vaan ennemminkin loivista laineista, mutta myös ne tarjoavat hauskoja mahdollisuuksia harjoitteluun. Surffaajien keskuudessa yksi tunnetuimmista surffikohteista on maamme eteläisimpänä kaupunkina tunnettu Hanko, joka on meren ympäröimä peräti kolmella puolella. Hanko on myös profiloitunut rantakaupunkina ja mahdollisesti jopa hiukan surffikaupunkina. Vastaavasti Pori ja sen kupeessa sijaitseva Yyteri on valtavan hyvä paikka surffaamiseen. Porvoossa ja Kalajoella on niin ikään harrastettu surffausta, joskin pienemmissä mittasuhteissa. Jotkut ovat kokeilleet surffaamista jopa eräillä suurimmista järvistä, lähinnä Saimaalla ja Päijänteessä, mutta aallot näissä eivät useimmiten ole riittävän suuret lajin harrastamiseen.

Mikä erottaa Suomessa surffaamisen muualla surffaamisesta?

Sinänsä ei ole mitään väliä, missä surffaamista harrastaa. Surffaaja tarvitsee samankaltaiset välineet maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Toki tyyli on varsin erilainen, sillä Suomessa surffatessa ei yleensä ole kyse ruskettuneista rantaleijonista ja -leijonattarista uimashortseissa ja bikineissä ratsastamassa vaahtopäillä palmujen varjossa. Täällä ei myöskään tarvitse pelätä vedessä eläviä petoeläimiä kuten surffaajia vaanivia haita, joista saa aina välillä lukea uutisista.

Täällä olosuhteet ovat huomattavasti kylmemmät. Kylmässä vedessä surffaaminen vaatii surffaajalta märkäpukua, jonka suositellaan olevan hyvälaatuinen, jotta se suojaisi kehoa riittävän hyvin kylmyydeltä. Täällä Suomessa surffaaja saattaa huomattavasti useammin hakeutua surffailun jälkeen saunan huumaavaan lämpöön lämmittelemään kylmässä vedessä ja tuulessa kangistuneita lihaksia.

Monelle ulkomaisellekin surffaajalle Suomi on varsin eksoottinen ja kiehtova surffauskohde. Maamme rannat ovat täysin erilaisia kuin vaikkapa Kalifornian lempeät ja jylhät rannat. Suomessa surffaaminen on huomattavasti haastavampaa ja olosuhteet äärimmillään. Yksi maamme viehätysvoimaa lisäävistä seikoista on pohjoisen kaunis luonto. Melkeinpä missään muualla ei ole mahdollista harrastaa surffausta karun kauniissa luonnossa keskellä mäntymetsiä ja puhdasta vesistöä.