Oletko kuullut lajista nimeltä skysurfing? Kyseinen laji on vielä sen verran tuntematon, että siitä käytetään usein englanninkielistä nimitystä, mutta lajilla on toki suomenkielinenkin nimi: lautahyppääminen.

Lautahyppäämisessä on kyse lautailusta, joka tapahtuu ilmassa vapaassa pudotuksessa. Käytännössä se on kuin laskuvarjohyppäämistä, paitsi että ilmassa putoamisen sijaan hyppääjällä on lauta, jonka avulla hän liitelee ilmassa ja ikää kuin ratsastaa ilmavirtausten mukana.

Tämä laji on todellinen huimapäiden laji, joka ei ihan jokaiselle sovi. Lautahyppäämisen ohella samantyyppisiä laskuvarjohyppäämisestä johdettuja uusia extreme-lajeja ovat myös freeflying eli vapaapudotus ja freestyle eli vapaapudotuksen aikana erilaisten kuviosarjojen suorittaminen.

Tässä artikkelissa tutustutaan hiukan tarkemmin tähän suomalaisille käytännössä tuntemattomaan lajiin. Läpi käydään niin lautahyppäämisen historiaa kuin sen tilannetta nykypäivänä. Lisäksi esitellään muutamia tämän hetken tunnetuimpia lautahyppääjiä.

Lautahyppäämisen lyhyt historia

Skysurfing eli lautahyppääminen on kaikkialla maailmassa verrattain uusi laji, sillä vaikka sen keksivät kaksi ranskalaista laskuvarjohyppääjää periaatteessa jo 80-luvun puolivälissä, ei lajista ollut kuullut juuri kukaan vielä 90-luvullakaan. Kesti pitkän aikaa, ennen kuin lautahyppäämistä edes tunnistettiin erillisenä lajina, ja että siinä ryhdyttiin järjestämään erikseen kilpailuja. Vasta 1990-luvun loppupuolella ryhdyttiin järjestämään lautahyppäämisessä kisoja kansainvälisellä tasolla, ja aluksi niihin osallistui vain kourallinen ihmisiä koko maailmassa. Vähitellen sen asema on kuitenkin vakiintunut.

Vielä tänäkään päivänä taivaslautailua ei voida pitää varsinaisesti valtavirran harrastamana lajina, vaan se on pysytellyt hyvin pienen ryhmän aktiviteettina. Lautahyppääminen on nostanut hiljattain tunnettuvuuttaan muutaman muun samankaltaisen adrenaliinia nostattavan ilmassa harrastettavan lajin ohella. On kuitenkin syytä olettaa, ettei siitä koskaan nouse samankaltaista huippusuosittua lajia kuin mitä vaikkapa surffaaminen, laskuvarjohyppääminen tai lumilautailu ovat nykyään.

Tunnetuimpien lautahyppääjien joukossa enimmäkseen amerikkalaisia

Vaikka suomalaiset urheilijat ovat usein hyvin edustettuina maailmalla melkeinpä lajissa kuin lajissa, ei heitä valitettavasti ole tähän päivään asti nähty taivaslautailussa tai ainakaan lähelläkään sen huippua. Valtaosa lajin parhaimmistosta on kotoisin Pohjois-Amerikasta, jossa sen harrastajia on huomattavasti enemmän kuin missään muualla päin maailmaa. Tokikaan se ei tarkoita sitä, etteikö pinnalle voisi nousta todella kyvykkäitä suomalaisia taivaslautailijoita. Se vaati kuitenkin lajin tunnettuvuuden lisäämistä myös Suomessa, sillä nykyisellään laji on täällä käytännössä täysin tuntematon.

Tämän hetken taidokkaimmat lautailijat ovat enimmäkseen pohjoisamerikkalaisia, joskin joukosta löytyy toki muutamia yksittäisiä poikkeuksia. Tunnetuimpia lajin harrastajia sekä ammattilaisia ovat muun muassa Patrick de Gayardon, Robin Berg, Troy Hartman, Sammy Vassilev, Oliver Furrer, Valery Rozov sekä Scott Smith. Naispuolisista lautahyppääjistä kuuluisimpia ovat tällä hetkellä Mary Tortomasi ja Tanya Garcia.

Hyvin tyypillisesti lautahyppäämisestä innostuvat lähinnä sellaiset ihmiset, jotka tutustuvat laskuvarjohyppyyn ja tutustuvat sen kautta myös lautahyppäämiseen. Saattaa esimerkiksi olla, että laskuvarjohyppyä testattuaan joku, jolla on jo ennestään taustaa vaikkapa lumilautailussa tai surffaamisessa, voi kokea lautahyppäämisen mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi, jossa yhdistyvät juurikin laskuvarjohyppääminen sekä lumilautaileminen tai surffaaminen. Lienee sanomattakin selvää, että säätiedotus kannattaa tätä lajia harrastaessa tarkistaa aina ennen hyppäämään lähtemistä.

Kansainvälisen tason kilpailuja jo yli 20 vuoden ajan

Harva tietää, että taivaslautailussa järjestetään jopa kilpailuja kansainvälisellä tasolla. Kaikkien aikojen ensimmäiset kansainväliset kisat skysurfingissa järjestettiin Turkissa syksyllä 1997. Kyseessä olivat taivaslautailun MM-kisat ja niiden järjestämisestä oli vastuussa kansainvälinen laskuvarjohyppykomitea. Sittemmin kisoja on järjestetty useaan otteeseen sekä kansainvälisellä tasolla että kansallisella tasolla. Tällä hetkellä merkittävimpiä kilpailuja lajissa ovat skysurfingin maailmanmestaruuskilpailut, Yhdysvalloissa järjestettävät kansalliset mestaruuskilpailut ja Euroopassa järjestettävät EM-kilpailut. Hyvin tunnettuja tapahtumia ovat myös ESPN X -kisat ja SSI Pro Tour, joissa toisensa kohtaavat alan taitavimmat lautahyppääjät.

Tyypillisimmillään tällaisissa kilpailuissa osallistujatiimit muodostuvat kahdesta jäsenestä, joista toinen on varsinainen taivassurffaaja ja toinen kamera kädessä hyppäävä kuvaaja. Näissä kilpailuissa tuomarit pisteyttävät tiimin suorituksen paitsi sen esittämien temppujen ja suorituksen osalta, myös sen perusteella, kuinka hyvin kamerahyppääjä onnistuu taltioimaan surffaajan parhaimmat hetket suorituksen aikana. Selkeästi suurempi painoarvo on toki itse surffaajan suorituksella, sillä noin kolme neljäsosaa kokonaisarvosanasta määräytyy sen perusteella.