Lumilautailu ei ole kovinkaan vanha talviurheilulaji. Se sai alkunsa nimittäin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa, mutta sen suosio kasvoi hyvin nopeasti. Lumilautailun juuret ovat hiukan epäselvät, mutta yleisimmin sen uskotaan polveutuvan surffaamisesta ja tulleen sovelletuksi lumiseen ympäristöön.

Lumilautailu on erityisen suosittu laji luonnollisesti niissä maissa, joissa luonnon tarjoamat olosuhteet lajin harrastamiselle ovat otolliset. Esimerkiksi Yhdysvallat, Kanada, Norja, Ruotsi, Suomi, Ranska, Saksa, Itävalta, Sveitsi, Slovenia, Australia ja Japani ovat maita, joissa lumilautailu on erittäin seurattu laji. Näissä maissa monet myös harrastavat lumilautailua. Suomen menestyksestä kertovat muun muassa viime olympialaisissa Enni Rukajärven voittamat kaksi olympiamitalia.

Lumilautailun kiehtova historia

Lumilautailun historia on mielenkiintoinen ja monivaiheinen. Vuoden 1997 X-Games-kilpailuja voidaan pitää yhtenä merkittävänä käännekohtana lumilautailun historiassa, mutta yhtä tärkeä virstanpylväs saavutettiin heti sen jälkeen. Vuonna 1998 lumilautailusta tuli nimittäin ensimmäistä kertaa olympialaji kun se otettiin mukaan Naganon talviolympialaisten kisaohjelmistoon. Tuolloin lumilautailussa kilpailtiin olympiatasolla kahdessa eri kilpailussa, joita olivat suurpujottelu (giant slalom) ja lumikouru (halfpipe). Vuonna 2006 Suomea edusti upeasti yksi maamme menestyneimmistä lumilautailjoista, Antti Autti. Vuonna 2014 Sochin talviolympialaiset olivat jälleen kerran merkittävä tapahtuma lumilautailun kannalta, sillä silloin mukana oli vieläkin enemmän erilaisia kilpailuja lumilautailun saralla slopestylen tullessa lisätyksi kisaohjelmaan. Vuoden 2018 talviolympialaiset Pyeongchangissa muistetaan siitä, että kisoissa nähtiin ensimmäistä kertaa Big Air -kilpailu, joka on hyvin näyttävä spektaakkeli kenen tahansa urheilun ystävän silmissä.

Lumilautailu on viime vuosikymmenen aikana ollut niin suosittua, että on vaikea kuvitella, ettei sitä edes tunnettu hyvin lajina vielä hiukan yli kolmekymmentä vuotta sitten. Lumilautailun menestystarina on ollut päätähuimaava, eikä 90-luvulla ollut varmastikaan yhtäkään toista urheilulajia, jonka suosio olisi ollut yhtä nousujohteista kuin lumilautailun. Yhä useammat innostuivat kokeilemaan lautaa suksien sijaan tai ensimmäisenä laskuvälineenään, ja vuoteen 2010 mennessä jo kymmenet miljoonat laskettelijat ympäri maailmaa liukuivat laudoilla laskettelukeskusten ja vuorten rinteitä.

Lumilautailun suosio on yltänyt myös vedonlyöntiin. Vaikka laji ei olekaan olympialaisissa läheskään yhtä seurattu kuin vaikkapa hiihto tai mäkihyppy, ovat yhä useammat löytäneet lumilautailun seuraamisen ilon. Näin ollen lajista lyödään olympialaisissakin vetoa yhä yleisemmin. Esimerkiksi vuoden 2018 talviolympialaiset Pyeongchangissa houkuttelivat monet vedonlyöjät veikkaamaan kilpailutuloksia kaikissa mukana olleissa kilpailuissa, joita olivat miesten lajeissa miesten lumikouru, miesten parisuurpujottelu, miesten parierikoispujottelu, miesten lumilautakrossi ja miesten slopestyle. Naisten lumilautailussa vetoa saattoi lyödä naisten lumikourussa, naisten parisuurpujottelussa, naisten parierikoispujottelussa, naisten lumilautakrossissa ja naisten slopestylessä.

Yllättävää laskua lumilautailun suosiossa

Lumilautailu on edelleen huippusuosittu talviurheilulaji, mutta viimeisimmät tilastot paljastavat jotain yllättävää. Vuoden 2015 selvitykset osoittivat nimittäin lumilautailun suosion hiipuneen hiukan. Siinä missä vielä vuonna 2010 lumilautailijoita laskettiin olevan yksistään Yhdysvalloissa yli kahdeksan miljoonaa, arvioitiin lumilautailijoiden määräksi vain noin 7,5 miljoonaa. Tilastot kulkevat käsi kädessä myös myyntilukujen kanssa, sillä lumilautailuun liittyvien välineiden myynti alkoi selvästi takkuilla vuoteen 2015 tultaessa verrattuna viiden vuoden takaisiin lukemiin. Puhuttiin jopa neljäsosan verran pienemmistä myynneistä, joka on melkoinen romahdus aiempaan nähden.

Syyt lumilautailun suosion hienoiseen laskuun ovat hyvinkin mielenkiintoiset. Lienee sanomattakin selvää, että yksi merkittävä tekijä lumilautailuvarusteiden myynnin romahtamiseen on ollut takkuava talous. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vuoden 2007 talouskriisi vaikutti suuresti ihmisten valmiuteen hankkia lumilautailuun tarvittavia varusteita. Usein tiukassa taloudellisessa tilanteessa päädytään leikkaamaan menoja juurikin lumilautailun kaltaisista hiukan kalliimmista harrastuksista.

Toinen kiehtova syy hienoiseen notkahdukseen lumilautailussa on se, että jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan jatkunut lumilautailubuumi on vaihtumassa yllättäen suksibuumiin. Monet aikoinaan suksista lautaan vaihtaneet ovat innostuneet jälleen hyppäämään suksien päälle vaihtelun vuoksi ja laji on ikään kuin löydetty uudelleen. Lumilautailu ei ole kuitenkaan missään nimessä menossa pois muodista, vaan kyse on ennemminkin sen suosion huiman kasvun tasoittumisesta. Monet lumilautailun omaksi lajikseen todenneet lautailevat säännöllisesti, kun taas osa lajia vain testanneista päätyy lopulta palaamaan esimerkiksi suksien päälle.